TÜRKİYEDE KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TEDAVİSİNDE NEREDEYİZ ?

S1 Kronik böbrek hastalığı nedir?
C1 böbrek fonksiyonlarının geri dönülmez ölçüde bozulması sonucu böbrek süzme endeksi (GFR) nin normalin ¼ ünün altına inmesine son evre böbrek yetmezliği diyoruz.
S2 Ne gibi hastalıklar buna neden oluyor?
C2 Diyabet,hipertansiyon,Enflamatuar böbrek hastalıkları,Ailevi böbrek hastalıkları,Kistik böbrek hastalıkları,yetersiz yapılan taş hastalığı tedavisi son evre böbrek yetmezliğine yol açabilir.
S3 Bu hastalığın tedavisinde neler yapılıyor?
C3 Tedavide diyaliz yöntemleri ki bunlar hemodiyaliz ile Devamlı periton diyalizi(CAPD) ve böbrek transplantasyonu(Nakli) dir.
S4 Bugün ülkemizde diyalize giren hasta sayısı ne kadardır?
C4Bugün Türkiye’de hemodiyalize giren hasta sayısı 57000 ,Devamlı periton diyalizi kullanan hasta sayısı ise 3500 civarındadır.

S5 Peki bu tedavinin ülkemize maliyeti nedir?
C5 Bir diyaliz hastasının ülkeye yıllık maliyeti 5000 ila 9000 USD arasında değişmektedi r.Bu tedavinin yıllarca sürdüğünü ve bir de buna her yıl eklenen 5000 yeni hastayı katarsak çok büyük bir mali yükten bahsediyoruz.
S6 Organ naklinde durumumuz ne?
C6 Önce şunu söyleyelim ki iyi bir böbrek nakli diyaliz tedavisinin 1/3 üne mal olur ve bu maliyet yıllar içinde daha da azalır.Bunun yanı sıra sadece organ nakli hastaya gerçek bir hayat kalitesi sağlar.Halen yurdumuzda yılda 3000-3500 böbrek nakli yapılmaktadır( 2017 yılında 2529 canlı vericiden 670 kadavradan nakil yapılmıştır) ve bunun da %80 i canlı vericiden olabilmektedir.Geri kalan %20 kadarı kadavradan yani hayatını kaybeden hastalardan bağışla alınan organlardan yapılmaktadır.
S7 Peki bu konuda bizden ileri ülkelerde durum nasıl?
C7 Bu konuda en ileri ülke İspanya onlar her yıl milyon nüfus başına 40 hastadan(kadavra) organ alabiliyor.Diğer batılı ülkelerde bu sayı 25-30 civarında ne yazık ki bizde %10 un bile çok altında .
S8 Bu konuda neler yapılabilir?
C8 Öncelikle yapmamız gereken iyi bir organizasyon kurmak ve daha sonra da bunu kaliteli bir yoğun bakım hizmeti ve sağlık hizmeti ile desteklemek.
S9 Tüm bu yapılanlar organa olan ihtiyacı karşılayacak mı?
C9 Çok doğru bir soru. Organa olan ihtiyaç artık çok arttı bunun nedeni de ortalama insan ömrünün uzaması.Ne kadar iyi bir sistem de olsa bu artan talebi karşılamaya yetmiyor.
S10 Bu durumda neler yapılacak?
C10 Bilim adamları organ başka türlerden örneğin(Maymun,domuz gibi) alınacak organların reddinin önündeki engelleri kaldırmaya uğraşıyor.Kök hücre tedavisinde de gelişmeler var .Domuzdan insana nakil başarılabilirse bu konuda bir devrim yapılmış olur çünkü domuz hem hızlı üremekte hem de doğumdan itibaren 1 yıl içinde insan vücut kitlesine ulaşabilmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.